Östra Lugnets sexor avslutar och introducerar

På Östra Lugnet hade vi förmånen att ha Maker bussen på besök förra våren. En av mina klasser arbetade då med Little Bits. Under året har vi återkommit till besöket, jobbat med Makey Makey ( som den andra klassen provade och som vi sedan köpte in till skolan ) men har hittills inte kunnat använda Little Bits igen.

Dock, när vi plockade fram materialet utbröt en spontan applåd i klassen som kände igen materialet, elever formerade sig i grupper och började genast ”pilla” och vara kreativa. Lösningar för att hissen skulle tjuta om någon försöker tjuvåka, tankar kring att belysning på toalett slocknar efter en liten stund ( prank ), fläktar som skulle känna av viss värme och mycket annat pågick i klassrummet. Jag lät dem helt enkelt skapa fritt  och finna finurliga lösningar på de problem de hade.

 

I den klassen där vi tidigare inte jobbat med materialet tog jag hjälp av Little Bit sidan och startade med filmen.

Många leenden då det dök upp personer som mina elever kände igen. En faktor som också gick att spinna vidare på i vårt eget arbete där vi ofta använder ”C3B4me”, dvs lära av varandra elever emellan. Cool tyckte de att det var elever i deras närhet som gav dem information och inspiration.

Eleverna satte sig sedan i olika grupper och bekantade sig med materialet helt fritt. Efter en stund bad några om uppdrag, då använde vi Pias befintliga och några kom helt enkelt på egna som de försökte lösa.

En mycket uppskattad förmiddag!

När jag avslöjade att även Norregårdskolan har materialet blev det åter jubel, de flesta kommer att gå där i årskurs 7 och ser nu fram emot vad de ska få göra med Little Bits på högstadiet.

Vi själva på Östra Lugnet har reviderat vår plan kring NO, då vi som många andra ser stora användningsmöjligheter och utökat lärande i samband med el- och magnetism området. När vi kopplar det här till det nya innehållet kring programmering kan det inte bli annat än bra!

Vi återkommer i augusti 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *